Oberoende foderrådgivning

Osäker på om din häst täcker sitt näringsbehov? Får hästen i sig tillräcklig mängd fibrer? Jag hjälper dig att ta fram en individanpassad foderstat baserad på din hästs näringsbehov och grovfodrets näringsinnehåll – för en hållbar och välmående häst.

Mina tjänster

Priserna nedan gäller för en häst. Om du har fler så se prislistan nedan. 

Foderrådgivning

Jag hjälper dig att ta fram en individanpassad foderstat baserad på din hästs behov och grovfodrets näringsinnehåll – för en hållbar och välmående häst. 

350 SEK

Foderstatspaket

Foderrådgivning med en beräknad foderstat och möjlighet till två justeringar inom ett år. Justeringarna kan göras vid till exempel byte av grovfoder, ändrad aktivitetsnivå eller dräktighet och digivning.

500 SEK

Rådgivningsbesök

Jag kommer till ditt stall för att göra en hullbedömning och beräkna foderstaten direkt på plats. Hör av dig om du har några frågor.

Milersättning tillkommer. 

500 SEK  

Har du fler hästar? Då får du rabatt!

Om du har fler hästar eller delar grovfoder med andra i stallet som önskar foderrådgivning kan du få rabatt. Ett smart sätt att anpassa foderstaten för hela stallet till ett bättre pris.


Foderstat
Rabatt
Pris per foderstat
1 häst

Individanpassad foderstat baserad på din hästs behov och grovfodrets näringsvärde 

350 SEK

Köp
2-4 hästar

Du får 15 % rabatt på foderstatsberäkning för flera hästar som äter samma grovfoder.

298 SEK

Boka
5 hästar och fler

Du får 20 % rabatt på foderstatsberäkning för flera hästar som äter samma grovfoder.

280 SEK

Boka

Få en foderstat direkt i din mejl med 3 enkla steg.

  • Skicka in dina uppgifter

    Fyll i uppgifter om hästens ras, vikt, hull, ålder, arbetsintensitet och eventuella hälsoproblem (t.ex. EMS, fång, magsår, mugg), samt bifoga grovfoderanalys i formuläret eller skicka ett mejl.

  • Swisha 350 kr till 123 480 11 55

    Gäller för foderstat och rådgivning till en häst - för andra alternativ se prislistan. Önskar du köpa ett foderstatspaket (där två justeringar ingår) swishar du 500 kr.

  • Foderstat svaras ut till din mejl

    Invänta svar per mejl där jag svarar så snart jag kan.

Rätt foderstat för en hållbar häst

En balanserad foderstat är avgörande för hästens hälsa, prestation och hållbarhet. En beräknad foderstat säkerställer att hästen täcker samtliga sina behov med fokus på grovfoder och mineraler. Med en väl anpassad utfodring får din häst bästa möjliga förutsättningar att prestera, återhämta sig och må bra varje dag.

 Jag hjälper dig att ta fram en individanpassad foderstat som utgår från din hästs behov och grovfodrets näringsinnehåll. Jag har stor erfarenhet av hästar med utfodringsrelaterade problem, där utfodringen om möjligt blir ännu viktigare. 

Vanliga frågor

Hur påverkar socker hästen?

En frisk och arbetande häst klarar av att äta gräs och grovfoder med ett något högre sockerinnehåll. För hästar med IR, EMS och PPID är det däremot viktigt att ta hänsyn till sockerinnehållet. 

Glukos och fruktos tas upp i tunntarmen medan sukros bryts ner till glukos och fruktos som sedan tas upp i tunntarmen. Högt sockerinnehåll leder till ökad blodsockernivå och ökad insulinfrisättning som i sin tur är en stor riskfaktor för fång. 

Fruktans upptag är inte helt fastställt. För hästar med IR, EMS och PPIS bör grovfodrets innehåll av socker (total WSC) inte överskrida 100 g socker/kg ts.

Behöv mer protein för att bygga muskler?

En häst behöver täcka samtliga behov för att må bra och bibehålla både hull och muskelmassa. Om en häst tenderar till att falla ur muskulärt kan det vara ett täcken på att hästen inte täckt sitt proteinbehov. För att veta om så är fallet behövs en grovfoderanalys som talar om hur grovfodrets näringsinnehåll ser ut och om ytterligare protein behöver tillföras i foderstaten.

Om hästens proteinbehov är täckt kan det finnas andra orsaker till att hästen inte musklar sig som önskat, där bland annat träning också har en stor påverkan.

För mer råd kontakta mig så hjälper jag er vidare. 

Min häst är tunn i hull, vad kan jag göra då?

Om grovfodrets näringsinnehåll inte är fastställ rekommenderar jag att börja med en grovfoderanalys för att säkerställa näringsinnehållet. Därefter uppskattar jag hur mycket grovfoder hästen får i sig.

En tunn häst kan alltid erbjudas mer grovfode, det är först när hästen börjar gå upp i vikt som givan begränsas. Genom att väga fodret innan utfodring och uppskatta hur mycket som blir kvar, får vi en bättre bild av hästens faktiska foderintag.

Om hästen trots ett balanserat grovfoder i tillräcklig mängd ändå är tunn, kan det behövas ett kompletterande fodermedel med extra kalorier. 

Varför bör jag analysera grovfodret?

Utan att känna till grovfodrets näringsinnehåll kan vi inte avgöra vad som behöver kompletteras eller i vilken mängd. Det kan leda till både över- och underutfodring, vilket kan orsaka olika problem.

En grovfoderanalys är nödvändig för att skapa en korrekt och balanserad foderstat, och det hjälper både din häst och din plånbok genom att undvika att ge för lite eller för mycket av något.

Min häst har känslig mage – vilket foder passar bäst?

Jag rekommenderar grovfoder av hög hygienisk kvalitet. För vissa hästar fungerar torrt hö bättre, och då bör det användas. Det är också viktigt att undvika att hästen får i sig sand och lera, så använd gärna foderhäck ute.

Jag har erfarenhet av att använda höpellets med bred fibersammansättning för hästar med känslig mage. Kontakta mig för mer individuella råd.

Min häst har haft fång, kan den aldrig mer äta gräs?

Hästens insulinkänslighet påverkar hur väl den klarar av att äta socker, vilket gör det svårt att ge generella rekommendationer.

Om hästen går på bete är det svårt att kontrollera både näringsinnehåll och mängd foder,  vilket gör att vi inte kan påverka fodringen på samma sätt som när hästen äter en viss giva foder med ett bestämt näringsinnehåll. För hjälp med betesplanering, kontakta mig gärna.

Kontakt

Hör av dig för oberoende foderrådgivning eller boka ett rådgivningsbesök.

Smedsta Gård Malmköping

073-6178142

linn@wittlockhallbarhast.se